Opublikowano

Barszcz Ukraiński na konserwie

Barszcz ukraiński to tradycyjna zupa pochodząca z kuchni ukraińskiej, która jest popularna również w Polsce i innych krajach Europy Wschodniej. Jest to odmiana barszczu, zupy na bazie buraków, charakteryzująca się bogatym, czerwonym kolorem i intensywnym smakiem.

Zupa jest gęsta, sycąca i często podawana z dodatkiem śmietany oraz koperku. W niektórych wersjach dodaje się też pomidory lub koncentrat pomidorowy, co wzbogaca smak.

Barszcz Ukraiński na konserwie.
Trudność : średni

Potrzebne składniki na 5l zupy:

  • Konserwa Gęś Śnieżnobiała Polska*
  • Konserwa Kurczak z warzywami
  • 150-200g fasoli białej
  • 2 średnie buraki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • marchew
  • 1/4 lub 1/2 kapusty białej(zależnie od wielkości)
  • 1 pomidor(można zastąpić przecierem lub ketchupem)
  • 250ml śmietany 18% lub 30%
  • Cytryna
  • Olej
  • Koper
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy: Sól , pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

* można zastąpić również innymi konserwami np. Wek Prepersa czy Wek Kierowcy.

Przygotowanie:

Na 12 godzin przed gotowaniem namocz fasolę w zimnej wodzie. Następnego dnia wstępnie, przez około 30 minut gotuj fasolę, odlej wodę i odstaw ją.

Przygotuj 5l garnek, nalej 3 litry wody i wrzuć do niej obie konserwy. Zawartość konserwy możesz rozdrobnić przed wrzuceniem. Postaw garnek z zawartością na źródle ciepła.

Przygotuj warzywa:

  • obierz i pokrój ziemniaki w kostkę
  • poszatkuj kapustę
  • obierz i zetrzyj na tarce(grube oczka) buraka
  • obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę
  • sparz i obierz ze skóry pomidora
  • obierz i zetrzyj (grube oczka) marchew

Przygotowane ziemniaki, kapustę oraz fasolę wrzuć do garnka, dodaj sól, pieprz, kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angielskiego.

Następnie na patelni rozgrzej olej, dorzuć do niego starte buraki, spryskaj je sokiem z cytryny, utrwali to kolor buraka, następnie dorzuć pokrojoną wcześniej cebulę, potartą marchew oraz obranego ze skóry pomidora. Lekko przyrumień warzywa, na sam koniec dodaj całe opakowanie(250ml) śmietany.

Warzywa ze śmietaną duś ok. 10-15minut. Kiedy będą gotowe, całość wlej do garnka. Teraz pozostało tylko czekanie, gotuj jeszcze zupę ok. 2-3h na wolnym ogniu. Kiedy będzie gotowa, na koniec dorzuć posiekanego kopru oraz natki pietruszki. Gotowe!

Pamiętaj, że taki barszcz nabiera jeszcze większego smaku na 2 dzień.

Smacznego!